Publicador de continguts


La Junta de Govern dona llum verda al projecte del Casal de Barri del Pil·larí, que ha atès les reivindicacions veïnals


24 de març de 2023

El projecte que avui s'ha aprovat té un pressupost de 3,3 milions d'euros i planteja un edifici de planta baixa i dues plantes que podrà créixer una planta més

La fesomia d'aquest nou casal de Barri rememora la memòria col.lectiva del Pil.larí

Palma, 22 de març de 2022.- La Junta de Govern ha aprovat avui el projecte bàsic de construcció del Casal de Barri del Pil.larí.

La tinenta de batle d'Infraestructures, Angélica Pastor, ha explicat la història d'aquest projecte juntament amb la regidora de Participació Ciutadana, Claudia Costa, i el regidor del Districte Platja de Palma, Jordi Vilà. A la presentació també hi ha participat l'arquitecte municipal Tomàs Bosch, autor del projecte.

Angélica Pastor ha assegurat que "neix d'una reivindicació històrica i per la idiosincràsia i la fesomia del barri té un caràcter especial. El projecte va requerir l'adquisició prèvia d'un solar per a ser municipal, i posteriorment hi ha hagut una gran feina per part de les diferents àrees de l'Ajuntament i el Districte i el Departament d'Estudis i Projectes d'Infraestructures, conjuntament amb els veïns, per a saber quin casal volem i com volen que sigui".

Aquest projecte, que s'ha redactat des del Departament d'Estudis i Projectes de l'Àrea d'Infraestructures i Accessibilitat, té un pressupost inicial de 3.325.754 euros i s'ha dissenyat tenint en compte les necessitats de la barriada. En aquest sentit, és un projecte fruit del continu diàleg amb les entitats veïnals.

En aquest sentit, també la regidora de Participació Ciutadana, Claudia Costa, ha posat en relleu el caràcter "consensuat" d'aquest nou casal de barri, la qual cosa "es va reflectir a l'assemblea de veïnats". Costa ha celebrat que "ens permet un equipament més de proximitat, els casals són molt necessaris per als barris, per a la relació entre veïnats".

Aquest nou casal de barri se situarà al solar municipal situat entre el camí de Son Fangos, número 245, i la cantonada del camí de la Muntanya. Es tracta d'una cruïlla que delimita amb el club de petanca i un solar multiusos.

L'Àrea d'Infraestructures va començar a fer feina en aquest projecte l'any 2021 i en tot moment s'ha lligat aquest projecte a la fesomia pròpia del Pil.larí i als elements patrimonials d'aquest barri de Palma, així com a les necessitats que han anat traslladant les associacions de veïns i el Districte.

En concret, el projecte de Casal de Barri del Pil.larí preveu la construcció d'una planta baixa i dues plantes i s'ha projectat de forma que, en un futur, en cas de necessitat, l'edifici pugui acollir una tercera planta, atenent així una petició formulada per l'Associació de Veïns del Pil.larí, que varen demanar que aquesta possibilitat estigués inclosa en el projecte. El Casal suma una superfície construïda per planta de 479, 41 metres quadrats.

A l'hora de definir el projecte s'han tingut en compte que pugui ser un espai per a acollir les activitats pròpies d'un casal de barri i també que disposi d'espais per a poder-hi realitzar festes populars, jornades, exposicions o activitats d'oci per a totes les edats.

Pel que fa al disseny del projecte s'ha previst emprar materials tradicionals lligats al Pil.larí com ara el marès de Son Sunyer o també altres materials com la pedra de Binissalem, ceràmica o fusta, en combinació amb altres materials com el formigó.

L'arquitecte Tomàs Bosch ha explicat que el disseny del projecte rememora l'esquema clàssic de les edificacions conventuals, en concret el pati porticat, i la volumetria fa referència a l'arquitectura industrial de finals del segle XIX, apel.lant així a la memòria col.lectiva del nucli, per on passava el ferrocarril fins a inicis del segle XX. En aquest sentit, es pretén que la forma d'aquest edifici uneixi tradició i modernitat.